Pattedyr

Nedenfor kan du læse om:

Grævlingen

Haren

Ræven

Klik på billederne for at se forstørrede udgaver

 

Grævlingen

 

  • grævlingen er Danmarks største rovdyr
  • findes 25.000 - 30.000, flest i Østjylland
  • udbredt over hele landet, bortset fra nogle af øerne
  • indvandrede omkring 8.500 f Kr.
  • hedder på latin Meles meles
  • tilhører mårfamilien
  • ingen tydelig forskel på kønnene
  • gennemsnit 80 cm lang plus 15 cm hale
  • vejer i gennemsnit 15 -17 kg (sidst på efteråret)
  • utrolig god lugtesans
  • ser ikke særlig godt
  • er et natdyr
  • næsten altædende (antallet af grævlinger hænger nøje sammen med mængden af regnorme)
  • få har set den i levende live
  • kløerne på forpoterne længere end på bagpoterne
  • fodsporene er lette at kende
  • har stinkkirtel under haleroden
  • anlægger grave (huler) i større komplekser (har flere udgange)
  • bor sammen i familiegrupper på 2 5 grævlinger
  • forer redekammeret med hø, blade eller små grene
  • dyb fure i det udgravede materiale
  • stiller krav til de områder hvor den bor og fouragerer
  • parrer sig hele året (har forlænget drægtighed)
  • yngletid december til juli
  • 2 4 unger fødes i marts (drægtighedsperiode ca. 2 måneder)
  • ungerne ca.12 cm lange og vejer omkring 100 gram
  • i juni kommer ungerne med på deres første ture
  • at grævlinger og løse hunde ikke er forenelige, hunde skal altid være i snor
  • grævlingens ekskrementer er fulde af billeskaller, kærner fra korn eller frugt
  • ekskrementerne anbringes ofte i en fordybning, en latrin
  • har ingen naturlige fjender
  • fredet i 1994 (klassificeret som et sårbart dyr)
  • hvert år køres mere end 3.500 grævlinger over (10% af bestanden)
  • ukendt antal dør af diverse sygdomme
  • gennemsnitsalder 7 - 8 år
  • det er vigtigt at bevare og beskytte grævlingegravene i vore skove
  • Tilbage til toppen

 

Haren

 

Kort om haren

  • haren er et af de bedst kendte og hyppigst forekommende pattedyr i Danmark
  • haren er især knyttet til landbrugsarealer
  • haren kom til Danmark for 3.000 3.500 år siden (ældre bronzealder)
  • hedder på latin Lepus europaeus
  • hører ikke til gnaverne, men til de støttetandede (Lagomorpha)
  • de støttetandede omfatter 58 arter (i Danmark europæisk hare og vildkanin)
  • de støttetandede har bag deres øverste fortænder et par ekstra tænder
  • har rodløse fortænder, der vokser hele livet
  • har et meget specielt fordøjelsessystem
  • når haren æder, bevæger den kæberne fra side til side
  • er planteæder og lever helst af grønne, saftige græsser og mindre urter
  • ekskrementerne er små, runde (1 cm), hårde kugler og ligger ofte flere sammen
  • bygger ingen egentlig rede, men nøjes med et såkaldt sæde (fordybning i vegetationen)
  • bor alene i sæder anbragt direkte på jorden
  • føder ungerne på jorden
  • unger fødes pelsklædte og med åbne øjne
  • følger ofte faste ruter, og denne trafik efterlader små stier, veksler
  • strejfer langt omkring under fouragering (især aktiv i skumringen)
  • en fremragende løber og kan under flugt nå op på 50 70 km/t
  • vejer 3,5 4,5 kg (hunnen ofte lidt tungere end hannen)
  • de to køn ligner hinanden (kan ikke adskilles på udseendet alene)
  • ører, bagben og de bageste fødder er lange
  • ører med sorte spidser (ørerne er længere end hovedet)
  • god til at opfange lyde (bevæge ørerne uafhængigt af hinanden)
  • store øjne med en gullig iris og runde pupiller
  • øjnene er placeret på siden af hovedet (se næsten hele horisonten rundt)
  • ser udmærket både nat og dag
  • er helt afhængig af sin gode lugteog smagssans
  • haren er meget tavs i sammenligning med andre dyr
  • harens parringsadfærd observeres bedst i det tidlige forår
  • harerne lever ikke parvis
  • hunnen bestemmer, hvem hun vil parres med, og hvornår hun vil parres
  • boksekampe mellem harer er mellem han og hun og ikke rivaliserende hanner
  • stående på bagbenene bokses der, så pelstotterne flyver
  • harens parringstid strækker sig fra sidst i januar til hen i oktober
  • hunnen er drægtig i 42 43 dage
  • haren føder et varierende antal killinger i hvert kuld (3 4 kuld)
  • killingerne vejer godt 100 gram, de er pelsklædte og har åbne øjne
  • killingerne vokser hurtigt, efter en måned vejer de 1 kg (kan nu selv finde føde)
  • harens fjender er bl.a. ræve, mårer, katte, rovfugle og krager
  • haren angribes af en lang række sygdomme
  • tidligere anvendtes hareskind til pelse, vanter, filthatte og garn
  • i dag kun for kødetsog jagtoplevelsens skyld (et yndet jagtobjekt)
  • må jages fra 1. oktober til 31. december
  • sket et stort fald i jagtudbyttet (varierer meget) ( 1/5 af efterårsbestanden)
  • tilbagegang i harebestanden
  • trafikken dræber mange
  • er en yndet og ofte afbildet figur i tegneserier og børnebøger
  • megen overtro har gennem tiderne været knyttet til haren
  • et af de mest omtalte heksedyr i dansk folkeoverlevering
  • findes stadig adskillige myter om haren

 

Litteratur:

Birger Jensen, Nordens pattedyr, Gad.

Danmarks pattedyr. Redaktion: Bent Muus, Gyldendal.

 

 

Ræven

  • ræven er almindelig udbredt over hele landet (undtagelse af visse øer)
  • formodentlig verdens talrigeste større rovdyr
  • kan træffes i alle landskaber (stor tilpasningsevne) (generalist)
  • ræven er et rovdyr (se på tænderne, øjnenes placering)
  • repræsenterer hundenes familie
  • at der er ni rovdyrarter i Danmark (otte i mårernes familie)
  • hedder på latin Vulpes vulpes
  • gennemsnitlig 110 cm lang (70 cm krop og 40 cm hale)
  • skulderhøjden kun 35 cm
  • hannen vejer ca. 8 kg og hunnen ca. 6 kg
  • pelsen er tyk
  • vinterpelsen fældes fra maj til august
  • nye vinterpels vokser ud i oktober november
  • farven er normalt rød (ræverød) (pelsfarven kan variere meget)
  • karakteristisk trekantet hoved med spids snude og store spidse ører
  • parringstid i januarfebruar
  • begge køn bliver kønsmodne i første leveår
  • drægtighedstid på 52 53 dage
  • flest unger fødes i sidste halvdel af marts
  • ungerne fødes i en grav (kraftig rovdyrlugt)
  • har flere kirtler, der producerer duftstoffer
  • graven kan benyttes i flere år og efterhånden blive udvidet
  • graven kan skiftevis være benyttet af ræv og grævling (større komplekser samtidigt)
  • ungerne vejer ca.100 gram, er blinde og dækket af en tynd, mørk pels
  • kuld på 4 7 unger
  • godt en måned gamle kommer ungerne ud fra graven og lege (tæt ved graven)
  • omkring halvdelen dør i første leveår (få over 5 år)
  • maksimale levetid er 10 12 år
  • hovedføden er mus (tager hvad der er lettest tilgængeligt)
  • overskud af føde graves ned og dækkes med jord
  • ædespor kan findes rundt i terrænet
  • rævens spor viser 4 tæer, sporene næsten på linie
  • ekskrementer placeres ofte oppe på stubbe, sten og græstuer (karakteristisk lugt)
  • overvejende natog skumringsaktiv
  • har et rigt stemmerepertoire
  • altid været efterstræbt for pelsens skyld
  • og efterstræbt for den skade, den kan forvolde på husdyrhold og vilde fauna
  • ræven kan sprede rabies (hundegalskab) (virussygdom)
  • rævebestanden kan angribes af skab (forårsaget af den lille hudparasit skabmiden)
  • skydes mange ræve hvert år
  • ræven en vigtig del af den danske natur

Naturcenter Fosdalen